Language / Taal  
 

Bandleden & biogafie

Goo Goo Dolls zijn een Amerikaanse rockband, gevormd in 1986. Ze zijn het bekendst van de hit Iris, dat op de soundtrack van de film City of Angels (1998) stond.


Bandleden

De band bestaat op dit moment uit drie leden:
  • John Rzeznik - Zang, gitaar (oprichter)
  • Robby Takac - Zang, bas (oprichter)
  • Mike Malinin - Drums (ingehuurd in 1995, officieel lid sinds 1998)
  • George Tutuska - Drums (1985 - 1995)
Daarnaast kent de band twee tour muzikanten, die tevens meewerkten het album Something For The Rest Of Us:
  • Brad Fernquist - Gitaar
  • Korel Tunador - Keyboard, saxafoon, gitaar, achtergrond zang

Achtergrond


Begindagen (1986-1993)


De Goo Goo Dolls is in 1986 in Buffalo, New York opgericht door John Rzeznik, Robby Takac en George Tutuska, en heet eerst de "Sex Maggots". De band verandert deze naam in de Goo Goo Dolls (geÔnspireerd door een advertentie in een True Detective magazine) op verzoek van een clubeigenaar, die de band anders niet wil laten spelen. Later krijgt de band een contract bij Metal Blade Records en onder dit label wordt in 1987 een naamloos debuutalbum uitgebracht.

Het succes komt in eerste instantie door de lokale Punk scene, maar het commerciŽle succes begint pas in 1995, wanneer de single "Name" (van het album A Boy Named Goo) uitkomt. Na een juridische strijd om royalties, die door Metal Blade Records achtergehouden zouden zijn, verhuizen de Goo Goo Dolls naar het moederbedrijf Warner Music.


Bekendheid (1995-2004)


In 1998 wordt "Iris" (van de City of Angels soundtrack) uitgebracht en vestigen ze hun naam definitief bij het publiek: het nummer staat in Amerika maar liefst 18 weken op nummer ťťn en behaalt in de zomer van 1999 ook de Nederlandse Top 40 (#8). Daarnaast werd het voor drie Grammy Awards genomineerd.

Na het uitbrengen van het verzamelalbum (What I Learned About) Ego, Opinion, Art & Commerce in 2001, verschijnt een jaar later Gutterflower , maar dit album weet het succes van Dizzy Up the Girl niet te evenaren. Op 4 juli 2004 geeft de band een gratis concert in hun thuisstad Buffalo, New York. Een registratie van dit concert, die plaatsvond tijdens een van de zwaarste regenbuien van de aflopen jaren, wordt later dat jaar uitgebracht op DVD.


Let Love In en Greatest Hits (2006-2008)


Het achtste studio album, Let Love In, verschijnt in april 2006 en wordt gevolgd door een tour door de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Op 13 november 2007 verschijnt het verzamelalbum Greatest Hits, Vol. 1 - The Singles. Het album bevat alle 13 Amerikaanse top-40 hits. Een jaar later op 22 augustus verschijnt het verzamelalbum Volume 2, dat remixen, covers en B-kanten bevat. Dit album bevat ook een DVD met zes nummers van een concert in Red Rocks, Colorado uit 2007 en een groot aantal muziek videos.


Something for the Rest of Us en soundtracks (2009-2012)


In de lente van 2009 ging de band samen met producer Tim Palmer de studio in voor de opnames van het 9e studioalbum, getiteld "Something For The Rest Of Us". Via interactieve websites als Twitter, MySpace en Facebook worden korte berichten en filmpjes van het opnameproces verspreid. Het album stond in eerste instantie gepland voor februari 2010, maar de band ging in januari 2010 opnieuw de studio in om het album te verbeteren, ditmaal bijgestaan door onder andere producer Rob Cavallo, die eerder met de band samenwerkte aan het album Dizzy Up The Girl. Het album werd uiteindelijk uitgebracht op 31 augustus 2010.

Om het album te promoten tourde de band ruim twee jaar lang door America, Canada en Groot BritanniŽ. Op 26 mei 2011 vierde de band haar 25 jarige bestaan. Tijdens de lente en zomer van 2011 nam de band tijdens het touren een aantal nieuwe nummers op, waaronder All That You Are (Transformers 3 soundtrack), Last Hot Night in America en The Best Of Me (Hawaii Five-O soundtrack).


Magnetic (2013-heden)


Op 7 juni 2013 verscheen het tiende studioalbum getiteld Magnetic. De band tourt in de zomer van dat jaar met de alternatieve rockband Matchbox Twenty door America en Canada. In de oktober keert de band terug naar het Verenigd Koninkrijk voor een reeks concerten in diverse grote Engelse steden.


Terug naar boven